Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Málaga blir hemmahamn för svenskägda fullriggaren “Star Flyer”

“Star Flyer” kommer att göra fem resor från Málaga utmed Andalusiens och Marockos Medelhavskust från den 15 september
“Star Flyer” kommer att göra fem resor från Málaga utmed Andalusiens och Marockos Medelhavskust från den 15 september
Ett av världens största segelfartyg kör kryssningsturer från Málaga under hösten 2012 och 2013. Svenskägda företaget Star Clippers börjar med sjudagarskryssningar i västra Medelhavet med “Star Flyer”. Bakom Star Clippers står den svenske entreprenören Mikael Krafft, 66, som grundade företaget 1989.


Av Ola Josefsson Foto: Star Clippers Cruises

Den 23 april var det stor presskonferens i Málagas hamn inför satsningen som inleds med den första kryssningen den 15 september. Marie Krafft är försäljningschef vid Star Clippers:

- Idén med kryssningar i västra Medelhavet har vi haft länge. I sommar kör vi kryssningar i Östersjön, mellan Stockholm, Sankts Petersburg, Oslo, Visby och Mariehamn. Sedan väntar Málagas hamn och kryssningar i västra Medelhavet under september och oktober.

Fem sjunättersseglingar är inplanerade under hösten 2012. Och satsningen fortsätter även under 2013.

- Málaga är en passande hemmahamn vid den här tidpunkten på året. Kryssningen i västra Medelhavet innehåller många spännande platser.

Spaniens södra kust är härlig på hösten och med en kryssning får man uppleva många resmål på en vecka. Kryssningen kan även kombineras på flera sätt, exempelvis med att spela golf.

Den fyrmastade “Star Flyer” har besökt Málaga regelbundet de senaste åren när fartyget lämnar den europeiska kontinenten för vinterns kryssningar i Västindien och Costa Rica.

- Vi har stannat till i Málaga under 20 års tid. Det är otroligt vackert, och det är nära till flygplatsen vilket är en fördel, säger Marie Krafft till Svenska Magasinet.

Hon har själv jobbat ombord under många år, sedan tre år tillbaka jobbar Marie på kontoret i Monaco. Det var hennes pappa som startade Star Clippers. De fantastiska segelfartygen är byggda i Genth i Belgien, enligt systerfartygen som seglade på haven för 100 år sedan. “Star Flyer” är mer en stor segelyacht än ett kryssningsfartyg.

- Vi gör något helt annorlunda jämfört med ett vanligt kryssningsfartyg. Här är resenären mer delaktig. Segelfartygen har full besättning, men vill passagerarna hjälpa till och hissa segel så kan de det, eller så väljer de kanske hellre att softa med en sval drink i handen.

Den sista kryssningen som “Star Flyer” gör innan segelfartyget kommer till Málaga blir från Lissabon den 9 september. Den 15 september går den första kryssningen från Málaga hamn, den första av fem sjunättersseglingar.

“Star Flyer” har fyra master, totalt 16 segel och tar 170 passagerare på kryssningen från Málaga som går vidare till Tánger och Casablanca utmed Atlasbergen och vidare mot Cádiz och Gibraltar.

- Vid den här tiden på året är Medelhavet som bäst. Det är i regel lugnt och det är fantastiskt att segla utmed de spanska och marockanska kusterna.

- Den 20 oktober seglar fartyget vidare till Barbados. Hösten 2013 väntar i stort sett samma program, säger Marie Krafft, försäljningschef vid Star Clippers.

 

Fakta/Star Flyer

Star Flyer satte segel 1991 och hennes systerfartyg Star Clipper sjösattes året efter, 1992. Året 2000 sjösattes Royal Clipper i Monaco och döptes av svenska drottningen Silvia. Royal Clipper har rekordet i Guinness World Record som världens största femmastade segelfartyg. Den tar 227 passagerare och är flaggskeppet i Star Clippers flotta.

Samtliga tre segelfartyg är moderna, högteknologiska skapelser jämfört med de klassiska fartygen som tidigare dominerade världshaven. Den sekelgamla tyska fyrmastaren Pommern har inspirerat.

Star Flyer som går på kryssningar från Málaga är i modernaste stil med högteknologi och ger bästa komfort till passagerarna. Det är ett bekvämt segelfartyg med högsta säkerhet och som skapar en lyxig känsla av att vara på en privat yacht. Ombord finns svimmingpool, utomhusbar, restaurang, pianobar, thaimassage och utrustning för vattensporter.

Star Flyer tar 170 passagerare plus 70 som ingår i besättningen.