Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Nu inleds Málagas okända blomsterfestival: Semana Popular de los Corralones

Det är ju väl känt att Córdoba håller Festival de los Patios varje år i början av maj. Innergårdarna eller patios i Gamla Stan i Córdoba smyckas med blomster och står öppna för allmänheten.


Av Ola Josefsson

Sedan 1918 har Córdoba kommun arrangerat en tävling som går ut på att rösta fram årets vackraste patio i staden. Ägarna dekorerar sina hem och patios i sin strävan att vinna den prestigefyllda utmärkelsen Patios y Cruces. I år hölls Festival de los Patios i Córdoba mellan den 2-13 maj.

Men visste du om att Málaga också har en liknande festival med blomstersmyckade innergårdar, främst med gammaldags pelargonier. I stadsdelarna Trinidad och El Perchel anordnas under en vecka blomsterfestivalen ”Semana Popular de los Corralones de Málaga” mellan den 4 till 9 juni.
 
Under sex dagar hålls ceremonier för att hylla den vackra pelargonien. I år hålls blomsterfestivalen för åttonde gången. Allt fler turister och Málagabor har hittat hit för varje år. Festivalen bekräftar en livsstil med egen identitet och stolthet trots fattigdom och marginalisering som kännetecknade stadsdelarna i början av förra seklet.
 
I fjol kom pensionärer, turister, studenter och besöker från platser som Madrid och Córdoba för att uppleva den traditionella känslan för arkitekturen som kännetecknar många av områdets hus och innegårdar.
 
Många av husen har vackra valv, blomsterräcken och fontäner. Det är vackra detaljer som möter besökarna. För invånarna i stadsdelarna Trinidad och El Perchel är blommorna något som ska vårdas hela året.
 
”Detta är ett resultat efter ett års arbete”, sa ifjol en av blomsterdekoratörerna.
 
Flera av de boende i området tar hand om sina blommor mellan två till tre timmar om dagen. 
 
Stadsdelarna Trinidad och El Perchel har sitt ursprung i 1600-talet och då främst byggnaderna vid Montes de Oca. Under 1800-talets industrirevolution i Málaga blev stadsdelarna kända som arbetarkvarter.
 
Ifjol var det 56 patios som deltog i tävlingen ”den vackraste pation” som arrangerades av Málaga kommun. Prispengarna återinvesteras till att förbättra byggnaderna i området. Ifjol vann Trinidad 89 tävlingen.
 
Besökare har möjlighet att komma in i husen tisdag till lördag mellan klockan 10 till 14 och 17 till 21.
 
(Uppdaterad 03-06-12)