Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Tobias tänker simma över Gibraltar sund

Tobias Eldh, 29 år, fritidspedagog på Hyllieskolan i Malmö tänker bli förste svensk som simmar över Gibraltar sund
Tobias Eldh, 29 år, fritidspedagog på Hyllieskolan i Malmö tänker bli förste svensk som simmar över Gibraltar sund
Hallå där Tobias Eldh, 29 år, fritidspedagog på Hyllieskolan i Malmö. I somras simmade du genom Göta kanal och älv. Nu tänker du bli förste svensk som med muskelkraft tar sig över Gibraltar sund. -Alldeles riktigt. Just nu jagar jag sponsorer som ska stötta mig ekonomiskt i projektet. Som det ser ut nu (i början av augusti, red. anm.) simmar jag över Gibraltar sund i slutet av september.


Av Ola Josefsson

Hur planerar du inför Gibraltarsimningen?
-Jag ska rådfråga folk och experter åt vilket håll som är bäst att simma. Dessutom planerar jag att simma utan haj-bur. Det händer att vithaj tar sig in i området. Hittills är det bara en som simmat över sundet utan haj-bur, det var en brasiliansk kvinna.

Hur lång är sträckan över sundet?
-Kortaste vägen är 14 km, den längsta 44 km. Det blir väl något mellanting. Med tanke på strömmarna är det svårt att säga exakt hur lång simsträckan blir. Jag räknar med att tiden blir max åtta timmar.

I somras sam du Göta kanal och älv genom Vättern och Vänern, nära 40 mil på 12 dagar, hur orkade du?
-Det var en lång och tuff färd, 38,7 mil på tolv dagar för att vara exakt. Jag hade följebåt hela tiden som gav mig kolhydratsdryck, 75 cl i timmen plus kolhydratskaka med protein. Det var mest frisim men jag varierade även med rygg lite då och då. Under året kombinerar jag löpning, styrketräning, och cykling. Vid simpassen blir det mellan 7-8.000 meter per gång.

Hur reagerade turisterna utmed Göta kanal när de såg dig komma simmande?
-Det var många roliga reaktioner. Folk stod och hejade utmed kanalen, andra stod över relingen på ångbåtarna och hurrade. TV 4:s frukost-tv följde mig varje dag. Lokaltidningar utmed Göta kanal skrev om händelsen.

Hur känns det nu?
-Bara fint. Jag har haft två veckors ledigt efter Göta kanal. Vilat axlar och rygg, en välbehövlig vila. Nu sätter träningen i gång inför Gibraltaräventyret.

Lycka till!
-Tack.