Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Arbetslösheten – huvudfrågan för politikerna att lösa

2011 och 2012 har varit valår i Spanien. Tre val, mycket tätt inpå varandra; kommunalval, riksdagsval och regionsval. Kommunvalet och riksdagsvalet har vi bakom oss och vi har sett en klar tendens. Högern har vunnit terräng, fått majoritet i en sådan utsträckning som vi tidigare inte har upplevt. Mycket beroende på att det socialdemokratiska PSOE har misslyckats de senaste åren.


Den spanska befolkningen tröttnade på en regering som inte ingrep i tid, speciellt när det gäller den höga arbetslösheten. Den förra regeringen kunde inte heller hålla styr på de många korruptionshärvor som kom fram i ljuset gång på gång. Många spanjorer menar att spanska politiker bara tänker på sig själva och inte på landet och invånarna.

Så nu idag har Spanien en blå regering med Partido Popular som har majoritet och många kommuner är också blå. Det val som återstår är valet till Andalusiens parlament som kommer att hållas söndagen den 25 mars. Det är bara spanska medborgare i Andalusien som kan rösta i detta val.

De flesta inklusive den spanska pressen har redan förutsett att Partido Popular kommer att vinna klart. Det blir första gången i historien som PP i så fall vinner regionvalet i Andalusien som har varit socialistiskt styrt sedan Francoepoken. Av den anledningen kan det finnas behov av en förändring.

Om PP vinner i Andalusien kan man ju hoppas att de tar tag i arbetslösheten som i Andalusien är högst i hela Spanien, med cirka 30 procent. Nära hälften av de unga under 35 år är arbetslösa.

Speciellt i Andalusien bor många unga, som saknar inkomster, hemma hos sina föräldrar. De har ingen möjlighet att bli självständiga och bygga eget bo. Det finns många exempel på hur dessa för några år sedan flyttade hemifrån, lånade pengar, köpte bostad, för att nu ha blivit arbetslösa och blivit tvungna att flytta hem till sina föräldrar igen.

Banken eller finansieringsinstitutet har lagt embargo på bostaden för att ungdomarna saknat pengar. Dessa unga människor, som i några fall även hunnit skaffa barn, har flyttat hem till sina föräldrar igen.

Därför ser vi flera exempel i Andalusien där det bor tre generationer i samma lägenhet.

Vi får hoppas att Andalusien får en regionalregering som önskar lösa dessa problem som blir till gagn för hela Sydspanien.

 

Fråga John om spansk politik

Av John Frank Langmaack, Partido Popular, e-post: privateinvestment@hotmail.com