Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Ekologiska jordbruket ökar men lägre matpriser prioriteras

Grönsaksmarknad. Spanien använder stora mängder bekämpningsmedel då jordbruket är en viktig näringsgren. Det gäller att producera mycket och ofta
Grönsaksmarknad. Spanien använder stora mängder bekämpningsmedel då jordbruket är en viktig näringsgren. Det gäller att producera mycket och ofta
I Sverige håller eko-trenden på att komma av sig. I Spanien är den nära på obefintlig. Det är i stort sett endast några småbutiker på Solkusten som saluför ekologiska produkter.


Av Ola Josefsson

Det kan tyckas märkligt då Spanien är klar etta i Europa som producent med ekologiska produkter. Men hela 95 procent går på export utomlands.
-Här i Spanien saknas det information och upplysning från myndigheter kring ekologiska produkter, säger José Miguel Morena hos Bio-Natura, en danskägd ekologisk butik i Los Boliches, Fuengirola.

Generösa bidrag
Omkring 370.800 hektar i Andalusien är ekologiskt jordbruk. I Málagaprovinsen består nästan 28.000 hektar av ekologiska odlingar, enligt Consejería de Agricultura y Pesca de la Junta de Andalucía. Från december 2004 till juni 2005 ökade arealen med 11,9 procent.
Men det är knappast efterfrågan på ekologiska produkter som bidrar till den växande ytan av eko-odlingar i Spanien. I stället är det generösa bidrag från EU som lockar.
-Vill du odla ekologiskt får du bidrag från EU. Det finns till och med ingenjörer som visar hur du kan ta itu med insekter genom att använda biodynamiska bekämpningsmedel.

”Lögnare i branschen”
José Miguel Morena är skarpt kritisk till marknadsföringen av det som många uppfattar som ekomat i Spanien. Det finns mängder av olika produkter som är märkta ”bio” utan att vara biodynamiskt odlade.
-Det finns många lögnare i branschen, säger José Miguel Morena utan att tveka.
Som konsument blir man ibland förbryllad när man står och plockar bland produkter på hyllorna. Det finns en hel del ”bio-produkter” utan att för den delen vara märkta med de två stämplar som ni ser nedan.
-Att använda ordet ”bio” i marknadsföringen utan att vara ekologiskt odlat är vilseledande och direkt förbjudet i många länder, men inte i Spanien. Det är en trist utveckling.

Låg prioritet
De flesta instämmer i uttrycket ”vi är vad vi äter”. Enligt José Miguel Morena är det trist att se människor som är sjuka. Mycket bottnar i vad vi stoppar i oss. Så frågan är vad vi som konsumenter har lust att använda på oss själva. Vad stoppar vi i oss?
I jakten på lägre matpriser får ekologiska livsmedel låg prioritet, visar undersökningar. Orsaken är att lågpriskedjorna inte kan sälja eko-mat till låg kostnad och därför uteblir varorna från hyllorna. Ekoutbudet begränsas när priser ska pressas.

Låg ekologisk profil
De flesta lågpriskedjor i Spanien som exempelvis Lidl har en omtalat låg ekologisk profil. Det verkar som att kvalitet får stå tillbaka i vår jakt på lägre matpriser.
Enligt uppgifter i Svenska Dagbladet övergav svenska Hemköp nyligen sitt ekologiska samarbete med Svenska Naturskyddsföreningen. Satsningen var inte lönsam nog och kraven blev för stora.
Här i Spanien är det svårt att få tag på ekologiska produkter visar Svenska Magasinets granskning. Det finns mängder av produkter på hyllorna som är märkta ”Bio” utan att vara biodynamiskt eller ekologiskt odlade.

Cancerframkallande
Och ta detta med alla kemikalier som används på frukt- och grönsaksodlingar, säger José Angel och pekar på det cancerframkallande giftet ”Bromuro de Metilo” som används i stort sett på varje jordgubbsodling i Spanien.
-Det är en stark kemikalie som används till att ta död på ogräs, tillägger José Angel. Det hamnar i jorden, senare i grundvattnet som vi människor dricker, det är en ond spiral.

Viktig näringsgren
Spanien använder stora mängder bekämpningsmedel. Jordbruket i Spanien är en viktig näringsgren. Det gäller att producera mycket och ofta.
-Oj, vilka vackra och fina grönsaker säger vi när vi går utmed grönsaksstånden på marknaden. Men det behövs både ett och annat medel för att grönsakerna ska få det utseendet som de har.
Som konsumenter kan vi bara kontrollera varifrån varorna kommer. Enbart i de ekologiska skandinaviska småbutikerna på Costa del Sol finns det cirka 2.460 eko-produkter. Med stämpel från kontrollorganisationer, vill säga.Här i Spanien saknas det information och upplysning från myndigheter kring ekologiska produkter, säger José Miguel Morena hos Bio-Natura, en danskägd ekologisk butik i Los Boliches, Fuengirola.
Här i Spanien saknas det information och upplysning från myndigheter kring ekologiska produkter, säger José Miguel Morena hos Bio-Natura, en danskägd ekologisk butik i Los Boliches, Fuengirola.