Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Spindeln i stenen av Mikael Paasikivi

Nedanstående foto på vaktkur vid infarten till Barranco Blanco eller Den vita dalen, belägen några mil utanför Málaga, spelar en viktig roll i denna mycket spännande thriller, som ”sommarålänningen” Mikael Paasikivi – dock född i Finland och bosatt i Sverige, ger oss. Den är nummer två i serien om polisen Ulla Johansson


Av Iwan & Margareta Morelius

Mariehamnspolisen Ulla får vi nu följa i hennes andra mycket spännande äventyr, som går ända tillbaka till andra världskrigets slutskede år 1945 i Berlin. Där hände det stora saker nät höga tyska potentater rakade ”askan ur elden ” i form av både guld och ädla stenar, som de roffat åt sig under plundringen av Europas många skatter. En del tyskar tog sin tillflykt till Francos Spanien , som blundade för övergreppen  och lät dem få en fristad i just Barranco Blanco.

I nutid inträffar ett mord på en mycket gammal man, som för Ulla och en nyfunnen vän till henne, flygvärdinnan Katrin. Han visar sin samling av bärnsten i sitt hus på Geta, beläget på norra Åland. Handlingen växlar sedan mellan Åland och Sevilla i jakten på en eventuell mördare.

Författaren har hittat ett mycket fascinerande ämne, som kommer att locka många läsare. Nazister, organisation ODESSA, gömda skatter är ingredienser som väcker garanterad läslust. Personligen gillar jag den här sortens thrillers (Forsyths ODESSA m. Fl. liknande). Vill dock poängtera attc flera av de händelser Ulla och hennes vänner får vara med om känns lite overkliga.

Beträffande språket känner både Margareta och jag igen det eftersom vi har vänner på och från Åland. Svenskan är alltså ibland inte den rikssvenska vi talar. Men på intet sätt störande, tvärtom, men jag vill bara påpeka detta.

Som en kuriositet kan vi nämna att när den amerikanske författaren Raymond Benson för ett antal år sedan berättade för oss att han skulle ”sätta” sin nästa bok om James Bond i södra Spanien gav Margareta och jag honom några bra intriger och tips om platser som kunde vara intressanta. Ett var att James Bond skulle bli involverad i jakten på någon gammal naziskatt och att den platsen skulle vara i just det området där Mikael Paasikivis thriller utspelas, i närheten av de berömda Mijasgrottorna. Då visste vi inte någonting om Barranco Blanco, som ju hade varit idealet för en James Bond-thriller.

Svenska Magasinets reporter Ola Josefsson har varit på plats och skrivit en mycket läsvärd artikel, som är rikt illustrerad (www.svenskamagasinet.nu sök på:  Barranco Blanco).

”Barranco Blanco är en naturskön dal som gömmer sig i triangeln mellan komunerna Coin, Alhaurin el Grande och Mijas. Vägskyltarna är obefintliga men en krokig delvis asfalterad väg genom ett skogsparti leder oss till ett gammalt nazifäste.” 

En stor eloge till bokens vackra omslag. Enbart omslaget är säljande nog.