Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Detta händer i Torre del Mar

Vid årsskiftet öppnar spårvagnstrafiken mellan Vélez-Málaga och Torre del Mar
Vid årsskiftet öppnar spårvagnstrafiken mellan Vélez-Málaga och Torre del Mar
Svenska Magasinet har plockat ut några av de senaste nyhetsnotiserna över vad som händer i Torre del Mar.


Gamla kustvägen förbättras från i höst
Vélez-Málagas kommun inleder i höst arbetet med den gamla kustvägen N-340 genom Torre del Mar.
Det är på sträckan mellan Calle Princesa och Calle Dr Gregorio Marañon som vägen ska göras om till en bred aveny för stadstrafik. Arbetena kommer att inledas i september.

Stort köpcentrum för motorfordon
Företagsgruppen Salsa planerar att anlägga ett stort affärscentrum med inriktning på motorbranschen i Vélez-Málaga.
Gruppen har ett 60.000 kvadratmeter stort markområde vid Camino del Higueral mellan Vélez-Málaga och Torre del Mar. Här ska återförsäljare, bilverkstäder, reservdelsbutiker och andra företag samlas. Det kommer att bli det största affärscentrumet i sitt slag i Spanien.

Ekologisk katastrof i Torre del Mar
Marinbiologerna på Aula de Mar i Málaga har upptäckt förstörelse på havsbottnen utanför Torre del Mar.
Det är ett tre kilometer stort område från Torre del Mar mot hamnen Caleta de Vélez där det tidigare har funnits en mycket rik och unik marin vegetation.
Marinbiologerna betraktar det inträffade som en ekologisk katastrof. De lägger skulden på fiskarna som under vintern har fiskat i området. De har dragit fram över havsbottnen med sina nät och rivit upp den känsliga vegetationen.
Det rör sig i så fall om olagligt fiske eftersom det i området är förbjudet att fiska på större djup än 50 meter. Det här området har enligt biologerna haft mycket stor betydelse för återväxten av många fiskar och andra djur som lever i havet.

Homosexuella par lockas till Torre del Mar
Den vice borgmästaren i Vélez-Málaga med ansvar för Torre del Mar, Manuel Rincón, vill locka homosexuella par som vill gifta sig till kommunen.
Han går därmed emot många av de borgmästare runt om i Spanien som har deklarerat att de inte kommer att viga några homosexuella par.
Rincón ser det tvärtom som en möjlighet att göra positiv reklam för Torre del Mar. De kommer därför att erbjuda presenter och rabatter på hotell på orten för par som önskar ingå äktenskap.
Företagarföreningens ordförande, Juan Antonio Pérez, tycker att det är ett bra initiativ som kan göra Torre del Mar känt och locka nya turister till orten.

Ny förordning om gatuserveringar
I Vélez-Málaga har kommunen arbetat med nya regler för näringslivets utnyttjande av trottoarer, torg och andra allmänna områden. Problemet har aktualiserats efter alltfler klagomål om problem för gångtrafikanter att ta sig fram obehindrat.
Kommunen har därför fört en dialog med representanter för butiksägare och bar- och restaurangägarna. De nya reglerna innebär att brott mot licenserna kan bötfällas med mellan 300 och 900 euro och leda till att tillståndet att använda allmänna ytor dras in.

Torre del Mar gör som Fuengirola – gräver ned sopor
Vi har sett det i Fuengirola och på andra orter längs Solkusten. Nu tänker också Vélez-Málagas kommun gräva ned sopcontainrarna under jord. Det är ett sätt att förbättra hygienen och snygga upp stadsbilden då man för bort sopcontainrarna som står längs gatorna.
Kommunen satsar 300.000 euro i första skedet av projektet och renhållningsförvaltningen har gett det kommunala bolaget Emvipsa uppdraget att genomföra arbetena.
Satsningen koncentreras i första skedet till Torre del Mar men ska sedan fortsätta i övriga orter i kommunen.Caleta de Vélez - här landas mest fisk i hela Málagaprovinsen
Caleta de Vélez - här landas mest fisk i hela Málagaprovinsen