Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Upplev Málaga från den nya hamnpromenaden

Den nya hamnpromenaden ligger i den östra delen av hamnen
Den nya hamnpromenaden ligger i den östra delen av hamnen
Nu vänder sig Málaga ut mot havet. Málaga hamn har fram till nyligen varit en ganska trist historia. I december öppnade den nya hamnpromenaden Muelle Uno som knyter ihop centrum och den vackra stadsparken med La Malagueta


Av Ola Josefsson

Det är den östra delen av hamnen som har snyggats upp med nyplanterade palmer, promenadstråk, bänkar, torg och fontäner.. Äntligen, skulle jag vilja uttrycka det. Utsikten härifrån tillhör de bättre i stan. Eftermiddagssolen och kvällssolen ligger på perfekt när du promenerar eller sitter på en servering utmed kajen och har hela Málaga framför dig. Stadsparken, kullarna med Gibralfaro på 131 meters höjd över havet, och du följer båtlivet i hamnbassängerna.

Málagas nya inneställe Muelle Uno är på 56.000 kvadratmeter varav 14.000 består av butiker och restauranger. Här finns ett brett gastronomiskt utbud med alltifrån traditionella tapas med fisk och skaldjur till orientaliskt, mexikanskt och indiskt. Bland annat har anrika Café de Paris flyttat hit från sina tidigare lokaler vid La Malagueta.

Bland modebutikerna syns Yamamay, Amichi, Mango, Gerry Weber, Adolfo Domínguez, Etxart & Panno, Tommy Hilfiger, Roberto Verino, Hackett, Bimba y Lola, Dolores Promesas, Lacoste, Levi's, Timberland, Diesel, Miss Sixty, Energy, Guess och G-Star.

I hamnen finns ett kulturcentrum samt en lek- och spelhall för de allra minsta, därutöver frisörsalong, bokhandel, resebyråer, bil- och cykeluthyrning samt mycket mer. Ett köpcentrum med stans bästa utsikt, ett stenkast från Gamla stan och Calle Larios.

Under de senaste 13 åren har hamnområdet i Málaga förändrats enligt den plan som går under namnet Plan Especial del Puerto. Totalt har 80 miljoner euro investerats i Muelle Uno, huvuddelen har investerats av företag i provinsen Málaga som Myramar, Edipsa, Acinipo och Malika. 400 arbetstillfällen har skapats.

Kryssningsturister på besök i Málaga lär uppskatta den nya hamnpromenaden som ligger mitt emellan där kryssarna lägger intill och centrum.

I framtiden väntas ytterligare projekt att sättas i verket. Det gäller fritidshamnen San Andrés och ett Auditorium vid området El Bulto. Den ekonomiska krisen har försenat dessa projekt men nu hoppas kommunen på privata investerare. 100 miljoner euro lär behövas enbart till auditoriet.

Framför dig har du hamnbassängen, stadsparken, kullarna med Gibralfaro på 131 meters höjd över havet
Framför dig har du hamnbassängen, stadsparken, kullarna med Gibralfaro på 131 meters höjd över havetFullsatt. Inte svårt att förstå att Málagaborna gillar sin nya paseo
Fullsatt. Inte svårt att förstå att Málagaborna gillar sin nya paseo