Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

När kung Carlos III ville försvara Almuñécarkusten från piratattacker

Totalt var 15 man stationerade vid fästningen
Totalt var 15 man stationerade vid fästningen
Sjörövare landsteg utmed det gamla kungariket Granadas kustremsa och tog invånare som såldes som slavar. Det var ett så stort problem att den spanske kungen Carlos III 1761 beslöt att bygga en försvarsfästning i La Herradura


Av Ola Josefsson

Granadaprovinsens kustremsa är dramatisk. Så dramatisk att det under århundradena har varit ett perfekt tillhåll för både pirater, sjörövare och smugglare. Problemen var så omfattande att Carlos III hade ett möte med den spanske officeren Mariscal Antonio Maria Bucarelli från Sevilla för att se över strukturen av kustlinjen av det gamla kungadömet Granada. Kungen hade tröttnat på ständiga piratattacker som drabbade befolkningen runt Almuñécar. Sjörövare och pirater gick i land, tog män och kvinnor och sålde dem som slavar.

1765 stod försvarsfästningen klar och här fanns vid tidpunkten både ett mindre infanteri som artilleri. Totalt var 15 man stationerade vid fästningen som hade kapell och egen brunn. Här fanns eldvapen som exempelvis fyra kanoner vars kanonkulor nådde 3.000 meter.

Det har inte bara gällt att försvara sig mot sjörövare. 1839 installerades Cuerpo de Carabineros de la Real Haciende i försvarsfästningen. Det var Spaniens egen finanspolis som flyttade in för att arbeta mot smugglare.

Kustremsan i provinsen Granada utgörs av kuperad terräng och små vikar vilket lämpade sig för den tidens smugglare. Från att tidigare ha försvarat sig mot pirater gällde det att kartlägga smugglare.

Under spanska inbördeskriget utkämpades strider vid platsen då republikens anhängare hade intagit fästningen. Fortfarande i våra dagar syns skador på den sydvästra delen av fästningen som uppkom i samband med att Francos trupper intog platsen.

Faktum är att försvarsfästningen var bemannad från 1765 till 2003. I modern tid har det inte handlat om att försvara sig mot sjörövare eller upptäcka smugglare. I stället blev försvarsfästningen El Castillo de la Herradura en Guardia Civil-förläggning fram till 2003 innan fästningen hamnade i kommunen ägor 2005.

Efter renoveringsarbeten öppnade Parque El Castillo de la Herradura för allmänheten den 13 mars 2011. Trots att det är en fästning, modell mindre, är den svår att upptäcka. Vid strandvägen i samhället La Herradura finns det skyltar, men det gäller att vara uppmärksam, de är lätta att missa.

Under vinterhalvåret har den lilla fästningen öppet mellan klockan 10.30 till 13.30 samt mellan klockan 16.30 till 19. Söndagar är det öppet mellan klockan 10 till 14. Här finns  informationstavlor och en kortare film visas i ett av rummen.
Det är svårt att se  Parque El Castillo de la Herradura från paseon, en liten skylt visar vägen
Det är svårt att se Parque El Castillo de la Herradura från paseon, en liten skylt visar vägen