Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Tv-serien som satte Nerja på kartan fyller 30 år

Eva Linell, till vänster, som fastighetsmäklare i tv-serien Verano Azul
Eva Linell, till vänster, som fastighetsmäklare i tv-serien Verano Azul
Den spanska tv-serien ”Verano Azul” fortsätter att leva trots att det har gått över 30 år sedan det första avsnittet spelades in. Svenskan Eva Linell var med på ett hörn i tv-serien som har haft över 20 miljoner tittare


Av Ola Josefsson

Du ser Eva på bilden här intill. Blonda Eva tillsammans med ytterligare en blond tjej skulle agera fastighetsmäklare som delade ut reklam.
Serien började spelas in i Nerja den 21 augusti 1979 och inspelningar pågick under 16 månader. Det blev 19 entimmesavsnitt som har setts av över 20 miljoner tittare. Den tillhör de spanska produktioner som slagit bäst internationellt. Just för tillfället visas serien i Bulgarien.
Serien handlar om några ungdomars äventyr under en sommarsemester i Nerja.
- Vi var som en stor familj, säger Eva som i september 2009 bjöd in hela filmteamet till sin restaurang Pepe Rico.

”Verano Azul” satte Nerja på kartan och i samhället finns flera platser som fått namn efter serien. Serien har miljontals fans över hela världen, säger Miguel Joven, 38, en tvättäkta nerjeño som spelade en mycket ung ”Tito”.
”Många äldre kommer fram till mig på gatan och berättar om vilka minnen de har av tv-serien. Många yngre har sett serien med sina föräldrar”, berättar Miguel Joven som i en intervju erkänner att han saknar vattenpark och golfbana i Nerja.

I början på september blev Miguel utnämnd som turistambassadör för Nerja med eget kontor inte långt från Balcón de Europa. ”För hans osjälviska arbete i att främja att främja staden och speciellt i de scener i serien som många har minnen ifrån”, som det heter i förklaringen till utnämningen från Nerja kommun.
Med vid utnämningen var släkt och vänner samt skådespelaren María Garralón som spelade målaren ”Julia” i serien och Cristina Torres som var ”Desi”. Många spanjorer kommer ihåg Miguel Joven. Han spelade den busiga ”Tito” och var yngst i gänget.

Samma dag öppnade en ny turistbyrå på calle Puerta del Mar intill ”Europabalkongen” som erbjuder legendariskt material från tv-serien. Turistkontoret har fått namnet ”Tu Verano Azul en Nerja”. Här får besökarna en Nerjakarta som pekar ut inspelningsplatser, det finns bilder på skådespelarna och här startar guidade turer till platser och kulisser som ingick i tv-serien.

Det är Nerjas företagarförening som tillsammans med kommunen gör denna satsning för att besökare ska få veta mer om platsens okända delar. På det nya turistkontoret arbetar Miguel Joven som spelade med i tv-serien.

Den 11 oktober hölls en minnesceremoni. Den dagen för exakt 30 år sedan visades det första avsnittet av tv-serien ”Verano Azul” i spanska tv. På grund av sjukdom så kunde inte Antonio Mercero, som låg bakom produktionen av serien närvara. Den 11 och 12 oktober fanns majoriteten av skådespelarna på plats i Nerja och det blev en stor paella på strandbaren chiringuito de Ayo som var med i serien.

Filmteamet 1979 framför originalet av båten La Dorada. Den Barco de Chanquete ”La Dorada” som ligger i Parque Verano Azul i dagens Nerja är bara en kopia
Filmteamet 1979 framför originalet av båten La Dorada. Den Barco de Chanquete ”La Dorada” som ligger i Parque Verano Azul i dagens Nerja är bara en kopia
Statister. Svenska Magasinets Ola Josefsson och Eva Linell vid Pepe Rico
Statister. Svenska Magasinets Ola Josefsson och Eva Linell vid Pepe RicoHela filmteamet samlat vid Pepe Rico i Nerja
Hela filmteamet samlat vid Pepe Rico i Nerja