Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära Läsare

Prisfallet på bostäder utmed den spanska Medelhavskusten fortsätter. Priserna är nu nere på 2005 års nivå, det vill säga före den kraftiga prishöjningen inträffade som varade fram till 2007 då fastighetsbubblan sprack


Det visar den senaste prisbarometern från företaget Tinsa. Under de senaste tolv månaderna har priset sjunkit med 8,1 procent i genomsnitt. Prisfallet ligger på 27,8 procent räknat från 2007.

Genomsnittspriset per kvadratmeter ligger på 1.532 euro vilket är en minskning med 650 euro på fyra år. Enligt Tinsa väntas ytterligare prissänkningar som väntas nå 30 procent räknat från 2007.
Men ändå är aktiviteten relativt låg bland presumtiva köpare. Färska siffror från Ministerio de Vivienda visar nämligen att det köptes 890 bostäder i provinsen Málaga av utlänningar under första kvartalet i år. Det ska jämföras med 2 400 köp under första kvartalet 2007.

Därför är det extra intressant just nu för dig som bara är här på semester, men funderar på att köpa hus här. Inte bara har priset gått ner kraftigt, på  grund av den ekonomiska krisen har dessutom många spanjorer inte klarat sina husamorteringar och bankerna har tagit tillbaka de pantsatta husen. Mäklarna säljer nu de bankåtertagna husen, ofta till nedsatt pris, för att banken vill ha tillbaka sina pengar så fort som möjligt. En välkänd advokatbyrå i Fuengirola drar slutsatsen att just de bankåtertagna husen är riskfria att köpa bland annat för att bankerna har ögonen på sig att extra noga följa regler och lagar vid husförsäljning. De vill inte dras med utdragna  och ”felaktiga” köp.

Så det är bara att aktivt börja leta hus i Spanien. Spanien är hett just nu!
Och då menar jag inte bara vädret!
Trevlig sommar!

Christer Melkerson
Utgivare