Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära Läsare

Det kan gå snabbt utför med sanningshalten när drevet går. Jag tänker på ehec-smittan. Media satte full fart för att hitta källan till smittan. Och spekulationerna fick stor plats på tidningssidor och i tv-sändningar


Spanien! sa de tyska myndigheterna och var snabba att ge odlare i södra Spanien skulden för Ehec-utbrottet. Smittan kommer från Spanien! Och på mindre än en nannosekund hade de spanska odlarna fått en katastrof på halsen. Oavsett om påståendet var sant eller inte. Hela exporten av spanska gurkor och andra grönsaker stannade upp.

Myndigheterna i Andalusien inledde en undersökning mot två företag i Málaga och Almeria för att upptäcka källan till utbrottet av e-kolibakterien.
Priset på grönsaker sjönk mellan 40 till 80 procent, samtidigt som hundratals ton gurkor, tomater och zucchini stannade i förråd och kom inte ut på marknaden i tid. Branschen talade om att marknaden kollapsat.

Nu har spanska gurkor avfärdats som smittkälla, men skadan är redan skedd och EU-kommissionen vill att EU-länderna frigör 150 miljoner euro - drygt 1,3 miljarder kronor – i stöd till europeiska grönsaksproducenter vars försäljning drabbats av ehec-smittan.

Att arbeta med media är spännande, men också utmanande och ansvarsfullt.

Lite för bråttom med inte noggrant kollade påståenden kan i värsta fall, som för grönsaksodlarna i Almeria, kosta miljoner.

I det här numret skriver vi om ett familjemord i Marbella och att en kriminalreporter är på väg ner till Solkusten för att lösa det.

Kanske bäst att vi talar om att just det är bara en skröna – men det lockar bra på omslaget! För vi jobbar ju trots allt med media!

Sköt om er i den sköna värmen!

Anders Olow
Chefredaktör