Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära Läsare

Tänk vilken skillnad det kan vara på bostadsmarknaden i olika länder. I Stockholm är det hart när omöjligt att få en hyreslägenhet. Vare sig det är i första hand eller andra hand. 350 000 personer är registrerade i Stockholm Stads Bostadsförmedling


Nu hör vi också om en marknad för tredjehandsuthyrning och vi har till och med fått exempel på fjärdehands(!) uthyrning. För att överhuvudtaget få chans på en 2:a på Kungsholmen bör man ha stått i kö ca 16 år visar statistiken.

Ett av flera skäl till den ohållbara svenska bostadssituationen är begränsningarna för en bostadsrättsägare att hyra ut sin lägenhet. I Spanien tänker man annorlunda. Här kan du hyra ut din bostadsrätt utan att någon ”förening” har synpunkter på det. Längs med spanska solkusten inklusive Kanarieöarna finns det nu 276 000 fritidslägenheter till salu och svenska fastighetsmäklare i Spanien får nu extra draghjälp av det spanska Utvecklingsdepartementet som lockar utlänningar till bostadsköp utmed den spanska kusten.

Den inhemska konsumtionen är paralyserad på grund av krisen och därför är det allt fler företag som börjat blicka mot utlandet. I förra veckan inledde Utvecklingsdepartementet Ministerio de Fomento satsningen med att besöka ett flertal länder som Sverige, Storbritannien, Frankrike, Tyskland, Holland och Ryssland. Målet är att locka köpare till fritidsbostäder i Spanien.

På platser som Torrevieja och Marbella har priserna rasat med mellan 30 till 40 procent enligt siffror från Ministerio de Fomento. Under fjolåret köpte utlänningar 29 615 bostäder i Spanien vilket var en ökning med 20,8 procent jämfört med 2009.

Alltså... Vi har klimatet. Vi har kulturen. Vi har det spanska livet... Många grå pantrar har redan insett det [se sidan 36]. Nu har vi definitivt också hus- och lägenhetspriserna. Så välkomna! :- )

Christer Melkerson,
Utgivare