Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Idrottsprofilering: De nordiska skolorna slår ett slag för idrottsaktiviteter

Rickard Åström, lärare i idrott och hälsa på Svenska skolan i Fuengirola, är samordnare i ett informationsprojekt om idrottsaktiviteter som de nordiska skolorna satsar på
Rickard Åström, lärare i idrott och hälsa på Svenska skolan i Fuengirola, är samordnare i ett informationsprojekt om idrottsaktiviteter som de nordiska skolorna satsar på
Svenska, norska och finska skolan stärker samarbetet och ska till hösten via en katalog tipsa om idrottsaktiviteter efter skoltid. Rickard Åström, lärare i idrott och hälsa, på Svenska skolan är utsedd som samordnare


Av Ola Josefsson

-Vi har satt oss ned för att dryfta vad vi gemensamt med finska och norska skolan kan göra för att presentera fritidaktiviteter efter skoltid för våra elever i området Fuengirola-Benalmádena, säger Rickard Åström och fortsätter:
-Alla skolor ser samarbetet som positivt. Vi känner varandras kulturer samtidigt som vi är en minoritet på Solkusten. Vi arbetar med en idrottsprofilering av skolorna och att idrott ska bli en naturlig del vilket ska skapa hälsa och välbefinnande för eleverna.

Rickard Åström har varit lärare på Svenska skolan under två perioder. Däremellan var han lärare i idrott och hälsa på norska skolan. Han har ett brett kontaktnät vid skolorna, är påläst om idrott och hälsa samtidigt som han är assisterande tränare för ett ishockeylag på Solkusten som tränar i ishallen i Benalmádena. Rickard har tidigare ordnat Finnkamp i friidrott mellan svenska och finska skolan.
-Det är viktigt att informationen når familjer i de nordiska länderna som kanske planerar en flytt till Solkusten så att barnens utrustning kommer med i flyttlasset antingen de spelar ishockey, fotboll, golf, innebandy eller åker skidor, säger Rickard Åström.

Vid Svenska skolan i Los Boliches i Fuengirola finns det runt 200 elever. Finska skolan i Los Pacos har nära 300 elever medan norska skolan i Benalmádena har runt 70.
-Under våren ska vi gemensamt jobba fram en katalog där olika idrottsaktiviteter ska presenteras för eleverna på de tre skolorna. Ambitionen är att alla elever oberoende ålder ska kunna hitta något som de kan göra på fritiden.
-Vi räknar med att presentera information om fritidsaktiviteter redan under våren. Vi ska utvärdera detta för att sedan se hur utbudet kan utökas till hösten.

Det handlar om att få in mer idrott i verksamheten och skolan rekonstruerar därför deras idrottsförening C.D. Internacional de Málaga för att möta efterfrågan hos eleverna.
-Egentligen är inte detta något nytt. För flera år sedan hade vi en bra ungdomsverksamhet i innebandy och ett lag som fanns representerat i den högsta divisionen i Spanien.
Rickard Åström ser helst att skolidrottsföreningen är öppen för samarbete med spanska föreningar och förening kan bli farmarklubb till spanska lag.

Solkusten har för närvarande fantastiska möjligheter till idrottsaktiviteter efter skoldagens slut. Några av de fritidsaktiviteter som skolorna ska kunna erbjuda kan vara golf, fotboll, innebandy, tennis, ishockey, dans, capoeira och segling.
-Redan nu har finska skolan ett fint samarbete med Fuengirola seglingsklubb, tillägger Rickard.  Segling är något som vi vill ta del av och samtidigt erbjuda fler elever ishockey och innebandy som några av våra elever på Svenska skolan idag tränar i spanska klubbar, fortsätter Rickard.

Rickard Åström tror och hoppas att samarbetet med idrottsaktiviteter efter skoldagens slut kan utvecklas till att även gälla andra områden.
-Det kan vara allt från målning, konst, matlagning eller att göra en skoltidning tillsammans.
Samtidigt kanske Svenska skolan i Fuengirola kan erbjuda möjligheter till gymnasier i Sverige.
-Sverige får snart sitt första beachvolleygymnasium. Säkert kommer de att söka lämpliga miljöer utomlands. Kanske vi kan vara där och erbjuda dem hjälp.