Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Parador laddar för proffsen

Helgen 24-27 mars kommer Europatouren till Parador Málaga Golf för att spela Open de Andalucia Golf
Helgen 24-27 mars kommer Europatouren till Parador Málaga Golf för att spela Open de Andalucia Golf
Det är inte bara de tusentals papegojorna som flitigt rustar, renoverar och fejar ute på Parador Málaga Golf i dessa tider, det gör även banarbetarna tillsammans med greenkeepern Juan de Los Rios och golfbanan är stängd från och med i går (14 mars) och framåt två veckor


Av Anders Olow

Helgen 24 - 27 mars kommer nämligen European Tour till Parador för att spela Open de Andalucia de Golf och banan ska göras i bästa möjliga trim.

Svenska Magasinet gick dock en runda alldeles före stängningen och kan konstatera att även om banan ger ett lite slitet intryck, det är ju trots allt det spanska fastlandets äldsta golfbana, så är framför allt greenerna i bästa skick och fairway är kortklippt och lätt att slå ifrån.
– Jag håller fairway medvetet väldigt hårt klippt, säger Juan de Los Rios, som själv varit professionell tourspelare i 35 år, och berättar vidare att man  numera klipper fairway längs med sin sträckning i linje från tee till green, istället för diagonalt som många banor gör.
– Vi fick problem när klippmaskinerna vände en bit utanför fairwaykanten för att köra fram och tillbaka snett över fairway. Ruffen skadades för mycket.

Nu kan man alltså istället tydligare ”se” hålets sträckning och böjningar.
Annars är det greenerna som är  Juan de Los Rios prioritet nummer ett.
– Under tävlingen klipper vi dem tre gånger och rullar dem två gånger per dag, så att det blir både hårda och snabba.
Fairway klipps en gång per dag undre tävlingen.

Parador har normalt tre par fem hål, men två av dem görs om till par fyror när proffsspelarna kommer, hål nr 1 och 16.
Ettan är 447 meter från backtee, och räknas som banans enklaste hål när det är ett par fem. 16:e är 449 meter från backtee och räknas som banans näst lättaste som par femma.
Svårighetsgraden ökar ett antal rejäla snäpp  när de blir par fyror.

Totalt mäter ”Paradoren” 6 259 meter från backtee och blir nu par 70, men banans stora utmaning är vinden. Med sin sträckning alldeles intill havet och utan några skyddande trädbarriär blir det den nyckfulla blåsten som kan bli spelarens fall. Och vinden blåser som bekant vart den vill.
– Det är långa hål och platta hårda greener så vinden kan ställa till det, säger Juan de Los Rios. Blir det lugnt väder tror jag på totalscorer runt tjugo under par. Blåser det så gissar jag på runt femton under par.

Arbetet med bunkrarna kräver också sitt. Varje morgon kl 8 ska drygt 120 bunkrar vara välkrattade efter ett alldeles speciellt mönster.
– Bunkrarna ska alltid krattas i linje mot pinnen, säger Juan de Los Rios. För att de små ”krattvallarna” som uppstår alltid ska ligga längs med slaget, aldrig på tvären mot.

Så den här veckan är förberedelserna i full gång på Parador och under tävlingsveckan är  17 barnarbetare och 150 frivilliga på plats redan klockan halv fem varje morgon för att den anrika Parador Málaga Golf ska hålla sitt anseende som golfens vagga här på Costa del Sol högt.

Arrangörerna räknar med ca 2.500 besökare varje dag, men till det har man förberett sig väl med några hundra medhjälpare för matservering, parkering och andra bekvämligheter.
Förra årets vinnare, Louis Oosthuizen, som då vann med tävlingens lägsta 72-håls score någonsin på totalt 17 under par, är med i år och försvarar sin titel.
Prispott: 1 miljon euro.

Paradors greenkeeper Juan de Los Rios jobbar hårt nu för att få golfbanan i trim inför Europatourtävlingen
Paradors greenkeeper Juan de Los Rios jobbar hårt nu för att få golfbanan i trim inför Europatourtävlingen

Mer info hittar du här65 spelare kommer att bo på Paradors hotell direkt vid golfbanan
65 spelare kommer att bo på Paradors hotell direkt vid golfbanan