Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

”Om jag inte fick medicinerna gratis skulle jag inte ha råd att ta dem”

Birgit Lilja
Birgit Lilja
För tillfälligt bosatta utländska EU-pensionärer i Spanien har det varit problematiskt enligt EU att få samma rättigheter som spanjorerna med att få gratis medicin


Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet har pratat med flera pensionärer på Solkusten och de flesta är inte medvetna om problematiken. Birgit Lilja i Fuengirola har varit bosatt i Spanien i 20 år och hon tycker att det är bra att EU pressar på.
-Jag tar elva mediciner. Om jag inte fick medicinerna gratis skulle jag inte ha råd att ta dem, säger hon till Svenska Magasinet. Faktum är att läkarna säger att jag lever på grund av att jag tar medicinen.

Birgit Lilja har alltid varit frisk. Men så plötsligt kom flera sjukdomar på löpande band. Birgit fick en stroke som följdes av dubbel lunginflammation, nu kämpar hon även med högt blodtryck och diabetes och tar medicin även för hjärta och mage.
-Tidigare har jag aldrig behövt besvära sjukvårdsmyndigheterna och så plötsligt kom flera sjukdomar på rad. Men kostnaderna för dessa mediciner är skyhöga, fick jag inte medicinerna kanske jag inte skulle leva.
-Drar de in på detta ligger jag kanske illa till. Jag är mycket tacksam över detta, säger Birgit Lilja.

Under en period kunde Birgit Lilja inte röra sig, ambulans kom och hämtade henne för att hon skulle kunna komma på terapi.
-Nu har jag lärt mig att gå igen, att gå i trappor och resa mig från en stol var saker jag fick lära mig igen. Jag är väldigt, väldigt tacksam för den hjälp jag har fått, säger Birgit Lilja.