Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära Läsare

Visst har vi en vacker bild på vårt omslag? Ett blommande mandelträd. Vi går in i den tiden nu. En hoppets ljusnande tid då ”mandelträdens ljuva andedräkt med aftonvinden förs till våra byar …” som poeten skriver


I dag när jag skriver det här är himlen blå och solen bländar starkt. Termometern på vår hemsida säger 17 grader och jag hör grannes fåglar sjunga.

Fast det tar ju ett tag att komma hit. Själv vandrade jag runt i ett spanskfuktigt december med en tio dagars omväg över ett kylslaget Stockholm och Uppsala under juletid för att träffa mina kära.

Där var det 20 minusgrader men varmt, ombonat, torrt och gott inomhus. Här låg väl temperaturen kring plus 15, 16 grader men kallt, fuktigt och inte inte alls lika lätt att nå den där välbehagliga mysnivån inomhus. Märkligt. Men varje land har väl byggt för hur klimatet är den mesta tiden av året för just sina egna invånare.

I Spanien innebär det att man tänker vi har varmt och sol här i alla fall tio månader om året, så varför isolera väggar och varför hålla på med en massa fasta element eller installera främmande värmekällor för bara två månaders råfuktiga inferno.

Logik kanske. I alla fall spansk sådan.

På redaktionen har jag en liten portabel värmefläkt vid fötterna som jag slår på när det är för kallt och slår av när det börjar lukta bränt.

Men nu står snart mandelträden i blom, och vi som bor här nere vet med förvissning att nu blir det sol och värme igen. Det var ju därför vi kom hit.

Så hav förtröstan kära läsare, spruta på lite fuktdrivande KomSol på väggarna, ta en Rioja, läs den här innehållsrika tidningen och nynna med i poetens lyrik: ”Att leva är att ständigt längta ut. Att längta efter kärleken, efter en enda kort minut av hemkomst här i kosmos”.

Gå sen ut och betrakta mandelträdens blomning...

Vi går in i en löftesrik tid.

Anders Olow
Chefredaktör