Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära Läsare

Julen närmar sig. Kanske den vackraste högtiden av dem alla. Först och främst på grund av sitt innehåll av förlåtelse och försoning. ”Ty så älskade Gud världen att han utgav sin enfödde son, för att den som tror på honom inte skall gå förlorad utan ha evigt liv”. Ur Johannes evangelium kap 3, vers 16


Men julen är också vacker för att den lyser upp en mörk årstid med ljus och värme.

Jag är inte direkt uppväxt med julevangeliet i blodet, men mina föräldrar ville gärna ha med oss barn till årliga besöket i kyrkan som var julottan i Skanör på juldagens morgon. När vi var mindre hade vi inget val, men som tonåringar fick  vi välja själva. Och alltför ofta valde vi väl bort denna alltför morgontidiga aktivitet. Och julklappar hade vi ju redan fått!

Min mamma satt också gärna uppe på julaftons natt och tittade på den direktsända julnattsmässan med påven från Peterskyrkan i Rom.

På lite äldre dar´ läser jag själv med välbehag julevangeliet med mina kära på julafton om Josef och Maria, Betlehem och Jesus födelse i stallet. Berättelsen sätter ju ”tonen” för julafton och julhelg – oändliga mil från julklappshets och kommersialism.

I det här decembernumret av Svenska Magasinet berättar vi om Svenska Kyrkan i Fuengirola som hotas av nedskärning. Om ensamutredarens sparförslag klubbas igenom fullt ut betyder det att hela anslaget på 31.000 euro till församlingen på Costa del Sol dras in plus en prästtjänst och en assistent med diakonal inriktning. Besked kommer i slutet av januari.

Kersti Lindström skrev om detta till oss: ”Om vi vill ha kvar högmässor, gudstjänster, kyrklig sång och musik och allt annat som tillhandahålles av Svenska kyrkan så måste svenskarna på kusten vara så vänliga att betala den årliga medlemsavgiften. Här bor 30 - 40 000 svenskar och endast en bråkdel (150) erlägger det lilla beloppet av 25 euro för enskild medlem och 40 euro för familj”.

Svenska Kyrkan är ju numera en ”frikyrka” så det är slut med skattepengar! Och återbäringen lär ju vara gjord redan för 2010 år sedan.

Får vi önska er alla en väsignad Jul
och ett Gott Nytt År!

Anders Olow
Chefredaktör