Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Köpläge i Spanien

En lägenhet med två sovrum för 89.000 euro. Det var länge sedan priserna låg på den nivån men nu är det ett faktum. Exemplet är hämtat från Guardamar del Segura i Puertamarina söder om Alicante.


Av Ola Josefsson

Svenska Magasinet tog en rundvandring på mässan Köpa hus utomlands i Malmö och ställde ett par frågor till några utställare.

Lars Falk, etvab fastigheter:
-Vi märker klart och tydligt att efterfrågan har ökat och intresset har varit stort vid utställningarna. Många söker efter ett permanent lägenhet på Solkusten, en bostad med två till tre sovrum som de ska utnyttja halvårsvis. Just för tillfället arbetar vi med 120 intresserade som vill köpa utomlands efter de senaste utställningarna i Stockholm och Malmö.

Vilka är de vanligaste frågorna du får?
-Besökarna undrar över avgifter och övriga kostnader vid köp i Spanien, och praktiska frågor.

Något bra tips just nu?
-Valle Romano i Estepona är förmånligt. Bostad med två sovrum och två badrum för 128.000 euro.


Folke Särnmark, Mallorcahouse.com:
-Jag är ju en Mallorcaälskare, den vackra gröna ön i Medelhavet. Med fint friskt vatten, vi har ju inga förorenade floder som rinner ut i havet. Vi har flera mysiga vingårdar som gör fantastiskt vin. Sedan vill jag rekommendera Palmas kök i den lilla byn Génova som ligger strax ovanför Palma. Restaurang ”Can Pedro” är toppen!

Vilka är de vanligaste frågorna?
-Besökarna undrar över vilka platser på Mallorca som är bäst. Jag svarar att sydvästra eller sydöstra delarna är bäst. Jag får även frågor kring aktiviteter året runt men jag brukar svara att vi ser till att våra köpare hamnar på attraktiva åretruntplatser. Omgivningen är viktig. Skolor och utbildningar är viktiga för barnfamiljer och vi kan erbjuda svensk skola på Mallorca om de inte väljer att sätta barnen i spansk eller engelsk.

Något bra tips just nu?
-Vi har objekt från 130.000 euro på flera trevliga platser med aktivt uteliv året runt.


Eva Lindblom, Alamo International:
-Det är en bra känsla för Spanien nu. Intresset är på väg uppåt. Hälften av våra besökare som söker en bostad i värmen spelar golf. Costa del Sol är en aktiv plats med golf året runt och just nu finns det många fantastiska objekt.

Något annorlunda som du lockar med?
-Vintersportorten Sierra Nevada som jag gärna talar mig varmt för. Tänk att vi har snö lite mer än två timmars bilresa från Solkusten. En vit julafton i Sierra Nevada, när har Stockholm en vit julhelg, inte så ofta…
-På Solkusten finns allt, du kan även uppleva vinterstämning, kombinationen sol och snö är oslagbart.


Revisor Bo Wennertorp, Global Accounting & Auditing S.L.:
-Intresset för köp i utlandet är på väg upp och det är kvalitet på frågorna från besökarna. Som köpare får du betydligt mer för pengarna nu jämfört med för ett par år sedan. Därtill har huspriserna sjunkit i pris eftersom kronan har stärkts gentemot euron.

Hur är intresset bland barnfamiljer?
-Andelen yngre står för mer än hälften av mina besökare som jag får vid mässorna. En del flyttar i syfte att starta företag. Eller så tänker de driva sin verksamhet i Sverige via ett spanskt bolag.
-Är man datakonsult i Sverige så fortsätter man med det i Spanien, eller frisör i Sverige så prövar man det i Spanien och så vidare.

Något som överraskar dig?
-Många frågar om Kanarieöarna, men det finns ingen utställare, en god idé för mäklare som arbetar på Kanarieöarna att satsa på mässorna alltså.

Folke Särnmark, Mallorcahouse.com (t.h.)
Folke Särnmark, Mallorcahouse.com (t.h.)
Eva Lindblom, Alamo International (t.h.)
Eva Lindblom, Alamo International (t.h.)

Revisor Bo Wennertorp, Global Accounting & Auditing S.L.
Revisor Bo Wennertorp, Global Accounting & Auditing S.L.


Lars Falk, etvab fastigheter
Lars Falk, etvab fastigheter