Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära läsare

Svenska Magasinet firar i år 20 år! Första numret kom ut i oktober 1990 och hade en lite lätt oskarp naturbild på berg och en flytande bäck på omslaget. Tidningen var på 40 sidor i A4-format och hade en logotype i blått på gul botten!


Ansvarig utgivare då var Reklamhuset S/L och Arvid Ernesto Franco Carlander. Ledaren hade rubriken ”En stor utmaning” och inleddes med: ”Kära läsare!”.

Tidningen beskrevs som ”din nya lokaltidning” och målet var att göra ”aktuella reportage om vad som händer här på kusten och ge Dig – svensk på Solkusten – information om kulturella evenemang, sport, nöjen, lagstiftning och ekonomi. men framför allt vill vi vara ett språkrör och en förmedlare mellan Er läsare”.

I dag har vi en lite annorlunda målsättning. Svenska Magasinet vänder sig naturligtvis fortfarande i första hand till dig – svensk på Solkusten, men i dag är medie- och kommunikationsutbudet så mycket snabbare, mer avancerat och lättillgängligt så vår uppgift har blivit lite annorlunda. Vi ger så klart plats för evenemangstips, men rollen som ”språkrör och förmedlare mellan Er läsare” behöver inte ha samma plats längre, det sker betydligt bättre i andra sociala nätverk.

Däremot har vår roll som ”informatör” förstärkts. Jag sitter säkert när jag säger att det inte finns något annat forum som kan gräva, undersöka och ge så stor plats åt vad som händer här på Costa del Sol som Svenska Magasinet. Ta bara artiklarna om dopinghärvan och det spanska kommunvalet i det här numret. Eller artikeln om de gamla Francoanhängarna härförleden. Artikeln om de hemlösa. Det ligger mycket arbete bakom dem. Mycket research. Storligen intressant läsning presenterat på ett sätt som du inte hittar på svenska någon annan stans här nere på Costa del Sol. Den oberoende journalistiska linjen är vi stolta över. Den 15:e i varje månad, när tidningen kommer ut, har vi lite skämtsamt myntat som Tryckfrihetens dag!

Välkomna till ännu ett späckat nummer!
PS. Det vankas Glögg den 4 dec – så boka!

Anders Olow
Chefredaktör