Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kopplingar till Sverige i gigantisk penningtvätthärva

Genom den enorma byggboomen på Solkusten misstänks 600 miljoner euro tvättats vita
Genom den enorma byggboomen på Solkusten misstänks 600 miljoner euro tvättats vita
Den gigantiska penningtvättshärvan på Costa del Sol som började rullas upp för tre månader sedan fick i mitten av juni sina första kopplingar till Sverige. Då greps en 61-årig man i Mijas Costa som tidigare dömts i Sverige för att ha undanhållit 84 miljoner kronor.


Av Ola Josefsson

Enligt flera spanska medier ska 61-åringen som ursprungligen är finländsk medborgare tvättat delar av pengarna vita med hjälp av advokatbyrån Del Valle i Marbella. Advokatbyrån pekas ut som centralen för penningtvätt via fastighetsaffärer på Costa del Sol. Totalt kan det röra sig om 600 miljoner euro som ska ha tvättats vita.

Grovt skattebrott
Den 61-årige mannen som greps den 13 juni har tidigare varit verksam i Sverige och dömdes för sex år sedan till fyra års fängelse för grovt skattebrott av Svea hovrätt. Mannen var skriven i Spanien redan 1999 men polisen kunde slå fast att han hade uppehållit sig i Sverige.
Han hade då dragit in 84 miljoner kronor genom att hyra ut svart arbetskraft för rör- och monteringsarbeten. Pengarna gick in på mannens eget konto, inte en krona gick till skatt.
Det är delar av denna summa pengar som kan ha tvättats vita med hjälp av advokatbyrån Del Valle i Marbella.

Narkotikabrott
Samtidigt har en marockansk medborgare som är efterlyst för narkotikabrott i Frankrike gripits på Solkusten. Han antas ha tvättat pengar från narkotikabrottsligheten via advokatbyrån i Marbella.
Den topphemliga utredningen ”Vita valen” har pågått i åratal i Spanien och lär fortsätta ett bra tag till.