Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Titta på färgen - ska få spanjorerna att äta bättre

Det snackas mycket om Spanien och den nyttiga Medelhavskosten. Men trots detta är spanjorerna själva dåliga på att tillägna sig tillräckligt med frukt och grönsaker


Av Ola Josefsson

Colegio Oficial de Médico vill rikta uppmärksamheten på hälsosamma vanor genom kampanjen Campaña de Hábitos Saludables. I tider av kris är det även viktigt att kunna kontrollera stress då det är avgörande för en god kost.

Vit, gul/orange, röd, grön och blått lila, liksom regnbågens färger är fem färgtoner som gör vår kost både hälsosam men även rolig och flärdfull. Var och en av dessa färger ger frukter och grönsaker olika kvaliteter vilket är välgörande för oss som konsumerar dem.

Den röda färgen (tomater, rödbetor, hallon eller jordgubbar) förbättrar vår kardiovaskulära hälsa, hjälper minnet och minskar risken för cancer i urinsystemet. Den vita färgen (chirimoya, päron, äpple, lök och blomkål) sänker kolesterolnivåerna liksom blodtryck och förhindrar diabetes samt bekämpar bakterieinfektioner.

Färgen orange och gul (persika, apelsin, ananas eller pumpa) håller huden ung och förbättrar ditt känsloläge så att du blir mer till livet. Den gröna färgen som i avokado, kiwi, gurka, kronärtskockor balanserar det hormonella systemet och lindrar ångest.

Den blå och violetta färgen förhindra åldrande, skyddar mot hjärtsjukdomar och reglerar blodtrycket.  Denna färg finns i blåbär, körsbär, katrinplommon och fikon.

Detta nya sätt att se på mat är ett av målen med kampanjen Campaña de Hábitos Saludables organiserade av Colegio Oficial de Médicos, skriver dagstidningen La Opinión de Málaga.
Den huvudsakliga idén enligt den ansvarige för kampanjen, Dr Gaspar García, är att skapa hälsosamma vanor och som en följd av krisen lära sig att hantera stress och ångest med vardagliga aktiviteter.

”Det är mycket viktigt att förmedla vikten av motion och om det finns någon extra tid kan man göra små trick som att parkera längre från arbetet för att gå eller i stället för att ta hissen”, säger Dr Garcia till tidningen.
”Det bör noteras att så tidigt som på 80-talet började vi tala om syndrom förknippade med diabetes, högt blodtryck, förhöjt kolesterol och fetma. Idag har riskerna ökat ytterligare och ger en hög grad av komplikationer med nya kardiovaskulära riskfaktorer”, säger presidenten för Colegio de Médicos, Juan José Sánchez Luque.

Kroppen behöver varje dag mellan 15 till 20 procent protein och mellan 50 och 60 procent bör vara kolhydrater medan 25 procent bör vara fett från exempelvis olivolja. Medelhavskosten bör täcka dessa rekommendationer.
Den främsta källan till motivation för att ändra sina vanor är att man vill förbättra hälsan hos sig själv. Det andra är att få harmoni och komma ifrån mental stress, bättre andning och avslappning. Dr Garcia betonar sådana punkter som lärs ut framför allt från den kinesiska kulturen.

”Det är också viktigt med kontinuerlig information som börjar i tid. En djup förståelse av vilka fördelarna är även hos minderåriga”, säger Dr Garcia.
”Därför hoppas jag att kampanjen blir ett utmärkt forum för alla”, säger han till tidningen.