Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Iskallt förklädd rasism eller bara gott?

Jag anser mig vara ytterst öppen för främmande kulturer och ser mig inte som rasist i någon form, eller rättare sagt, såg mig inte själv som rasist, men detta har jag nu fått omvärdera.


Av Carl Munther

Genom aftonbladet.se har jag fått ta del av den senaste tidens debatterier som visar att min barndoms favoritglassar, Nogger och 88:an, är såväl antisemitiska som rasistiska.
Det är en ”expertgrupp” kallad Antirasistbyrån, vars kontor i Malmö i brist på arbete, köpt vars en glasspinne och noga tittat på pinnarnas namn…

Nogger med lakritsöverdrag (Nogger Black), tycks enligt denna expertpanel vara ett föraktfullt namn mot den del av världens befolkning som har någon form av afrikanskt blod i ådrorna… Stackars min vän Inka som måste känna sig väldans förolämpad varje gång hon går till kiosken. Jag är hemskt ledsen Inka… Jag visste inte att jag var sån!

Värre än Nogger är 88:an… Här har Antirasistbyrån valt att dela upp glassens namn i två separata delar - 88 och :an. Om man nu räknar alfabetets bokstäver är den åttonde bokstaven H, vilket gör glassens namn - okodat enligt Antirasistbyrån - till HH, vilket INTE är förtäckt reklam för rederiet HH-lines, utan en förkortning av den antisemitkopplade hälsningen ”Heil Hitler”… Med andra ord har jag under mina ungdoms år haft en favoritglass med namnet ”HeilHitler:an”… Jaha… Så tillhörde man den falangen i samhället också…

Jag har förgäves försökt få kontakt med Antirasistbyrån i Malmö och dess huvudkontor - Centrum mot Rasism i Stockholm - men de tycker kanske att Svenska Magasinet är lite väl avancerat som namn, för något svar har jag inte fått. Det enda som möter mig på föreningens hemsida är en uppmaning som lyder ”Bojkotta Svennegettot!”. Bojkotta Svennegettot?

Som gammal stockholmare har jag allt för många gånger stött på skällsordet ”Svenne” som en beskrivning av dumma svenskar. Hur kommer det sig att en skattefinansierad verksamhet som Centrum mott Rasism, uppmanar landets invandrare att fortsätta kasta glåpord mot de av oss som fötts i det kalla landet i nord? Och jag som trodde att rasism kunde vara dubbelriktat, men tydligen inte… Det är ju skattebetalarna som betalar verksamhetens kampanjer, så då måste de väl ha rätt?
Läste förresten från ett GB-uttalande att man även fått indikationer på att glassen Iglo Cola förknippas med kokainmissbrukande eskimåer… Är nog dags för GB att byta namn på sitt sortiment! Finns ju t.ex. en BH-profil-erad glass med namnet Top-Hat och så gammal behöver man inte vara för att förknippa detta namn med något som många anser vara fel.

Visst är det väl för tur att det finns statligt subventionerade verksamheter hemma i Sverige som har tiden att hjälpa oss konsumenter att inte falla i den förrädiska fällan att förvandlas från normala, hyggliga människor, till att bli lömska främlingshatare?
Hur ska jag nu bli normal igen? Kanske ska jag övergå till konkurrentens glassar istället… Deras versioner heter ju Nougati respektive Nötkrokant… fast, då kanske jag är elak mot landets alla nötter?? Är jag det, Antirasistbyrån i Malmö och Centrum mot Rasism?!
Glassfria dagar i sommarhettan önskar en Munther Carl