Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Hallå där! – Marbellasvensken Michael Englund, VD för Sporrong och Kunglig hovleverantör

Michael Englund, VD för Sporrong
Michael Englund, VD för Sporrong
Hur fick du och företaget Sporrong detta privilegium? "När det blev klart att Kronprinsessan Victoria och Daniel skulle gifta sig skrev jag till hovet och bad om att få tillverka bröllopsmedaljen. Vi har tidigare tillverkat medaljer åt hovet som vid födelsedagar och statsbesök. Sporrong tillverkade också minnesmedaljen i samband med Kungens och Drottningens bröllop 1976. De bad mig komma med förslag som vi utarbetade i samband med flera konstnärer. Vi valde Peter Linde som först tog fram ett förslag som föreställde ett porträtt rakt framifrån av Kronprinsessan Victoria och Daniel. De var inte helt nöjda med det så det blev i halvprofil i stället. Peter Linde har utarbetat en ren framsida, förutom porträttet".


Av Ola Josefsson

Så brudparet har själva fått avgöra medaljen?
-Kronprinsessan Victorias och Daniel är delaktiga i detta och gett sitt godkännande. Jag har haft kontakt med Ingemar Eliasson som var riksmarskalk fram till nyåret. Hovet har blivit striktare med hovleverantörskapet. Vi har gjort ett avtal med hovet vad vi får göra bröllopsmedaljen.

Vilket utseende har baksidan?
-Baksidan föreställer ett träds lövverk som växer samman. Det ska föreställa två släkter som växer samman. På baksidan av bröllopsmedaljen förekommer även en fjäril som symboliserar lycka och kärlek. Fjäril förknippas även med Haga slott, blivande bostad för kronprinsessparet. Fjäril vingad syns på Haga, heter det ju i visan.

Vilka köper bröllopsmedaljen?
-Det är svårt att säga exakt. Samlarmedaljer lockar i regel en smalare krets, i detta fall en bredare krets. Det är människor som vill visa sitt stöd, identifiera sig med händelsen och som beundrar denna historiska händelse.

Hur stor blir tillverkningen?
-Den tillverkas i begränsad upplaga i valörerna brons (5.000), äkta silver (3.000) samt 18k guld (500). Upplagan denna gång bygger på beräkningar från 1976.

Vad kostar minnesmedaljerna?
-Den i guld kostar 10.995 SEK, silver 995 och den i brons kostar 595 SEK. Varje medalj är försedd med konstnärens signatur samt tillverkningsnummer på medaljens rand. Efter utgivningen makuleras stansarna varför nyprägling ej kan ske. Minnesmedaljerna och smyckena säljs till förmån för Kronprinsessparets Bröllopsstiftelse vars syfte är att motverka utanförskap och främja god hälsa bland barn och ungdomar i Sverige.

Sporrong är väl ett företag med gamla anor?
-1666 grundade Henrik Grau det företag som sedemera blev AB Sporrong. Från början var det en gördelmakarverkstad. Här tillverkades uniformsdetaljer och uniformsknappar även till amerikanska inbördeskriget. Det sägs att Karl XII sköts med knapp från Sporrong…
-I snart 350 år har vi tillverkat produkter för att profilera och premiera människor, organisationer och företag. Nu är Sporrong Kunglig hovleverantör och har tagit fram en serie produkter speciellt framtagna för att uppmärksamma Kronprinsessan Victorias och Daniel Westlings bröllop.

Vad gör du själv den 19 juni?
-Det blir faktiskt födelsedagskalas för min del även om jag givetvis kommer att följa Kronprinsessans bröllop också. Sedan väntar Solkusten
-Jag har lägenhet i Nueva Andalucia sedan 15 år tillbaka. Jag kommer och går med jämna mellanrum och nu ser jag fram emot några härliga sommarveckor på Solkusten.

Mer info och köp av bröllopsmedaljerna här