Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Tjurrusning i Pamplona

San Fermín ferian hålls varje år i Pamplona (Navarra, Spanien) till helgonet San Fermíns ära. Ferian börjar 6 juli med ett ceremoniellt fyrverkeri (chupinazo) som avfyras ackompanjerat av musik och håller sedan på till midnatt 14 juli då festivalen avslutas med sången Pobre de Mí.


Ferians höjdpunkt är förstås tjurrusningen (encierron) genom stadens gator.
Tjurrusningarna sker klockan 8 varje morgon, och utgår från Calle Santo Domingo och slutar efter 825 meter vid tjurfäktningsarenan.
Starten signaleras med två startskott, ett när tjurarna släppts lösa och ett andra skott när den sista tjuren lämnat fållan.

Strax före klockan 8 har deltagarna samlats vid la cuesta de Santo Domingo, i närheten av Corral Santo Domingo där de har en kort ceremoni vid en helgonbild av San Fermín som sitter inmurad i en mur.
De är klädda i vitt och bär en röd näsduk (pañuelo) runt halsen och ett rött tygskärp (faja) kring midjan. I ena handen håller de en ihoprullad tidning för att om nödvändigt avleda tjuren.

Fastän avsikten är att det inte skall vara någon kontakt med tjurarna försöker många oerfarna löpare röra vid tjuren, och riskerar på så sätt säkerheten för alla och de får då ta emot slag från de professionella tjurfösarna (klädda i grönt) som springer bakom tjurarna och så gott det går kontrollerar loppet.

Tjurarna springer fortare än deltagarna och den mest ärofyllda positionen som är strax framför hornen på tjuren kan man normalt upprätthålla bara några sekunder innan man bör ta sig därifrån för att inte riskera att bli omkullsprungen av tjuren.

Hela loppet tar bara 3–4 minuter om det förlöper utan komplikationer...
[källa: wikipedia]

Affischhistoria från Fiestan I Pamplona
Tjurfäktningarna och tjurrusningen i Pamplona har en stor plats också i affischhistorien. De tidstypiska  illustrationerna finns samlade i bokverket ”100 años de Carteles de las Fiestas y Ferias de San Fermín Ricardo Ollaquindia”.
Ursprunget till affischerna går tillbaka till 1800-talets början då det var enkla broschyrer i en färg, bara informativa texter, varav några bar lämpliga illustrationer.
Den första stora fyrfärgsaffischen kom 1877 och 1898 användes affischen för första gången som omslagsbild till fiestans program.
Det är Pamplona kommun som samlat affischerna i sitt arkiv och sedan ställt dem till förfogande för den här boken.
Konstnärerna är oftast lokala och regionala.