Svenskamagasinet
Web



AKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära läsare

Snart har vi påsken här! Och vilken skillnad på påsken i Spanien och Sverige.


Av Anders Olow

Om det i Sverige mer handlar om påskkärringar, fjädrar på videkvistar, ägg målade i all sköns färger och kanske lammkött, så är påsken i Spanien en till synes betydligt mer religiös högtid med tydlig katolsk förankring och klädnad.
Lite som att jämföra med julen. Någon betonar Kalle Anka, en annan betonar Kristus.
Under påsken betonar någon påskkärringen, en annan betonar Maria.

Men att Spanien och framför allt Andalusien i månadsskiftet mars/april förvandlas till en slags religiös kultplats kan nog de flesta hålla med om.

Här hyllas påsken som den mest religiösa högtiden i landet.

Madonnor bärs runt på stadens gator av människor med märkliga kläder och huvudbonader och man tycks vara förflyttad till medeltiden. Doftljus, rökelse och rosmarin sprider sig.
Mystiska brödraskap med rötter i medeltiden vandrar genom gatorna bärandes på ”sitt” helgon.
Varje kyrka har sitt brödraskap som ansvarar för att kyrkans beskyddarinna bärs till katedralen och tillbaka på ett visst klockslag. Allra intensivast blir det på torsdagsnatten och långfredagens gryning när flera av de allra viktigaste helgonen ska bäras genom städerna.

I Málaga och Sevilla har var och en av stadens alla församlingar sitt cofradía, brödraskap, som under hela året förbereder påskveckans processioner.

Helgonstatyerna bärs under påskveckan runt på stadens gator i upp till tolv timmar i sträck och församlingarna tävlar sinsemellan i att utsmycka plattformarna och klä helgonen praktfullt. Málaga är den stad som ligger i tätposition över Spaniens känslostarkaste processioner med runt ett 40-tal processioner på en vecka. Tänker du besöka påskprocessionerna i Málaga, kom i tid. Gatorna är packade med folk – och ha tålamod. Det är snigelfart som gäller!

...och det slår mig. Tänk om man hade gått genom Stockholms gator klädd som männen på vårt omslag!

Då hade till och med påskkärringarna skrämts i väg!

Kristus är uppstånden!