Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Luddig dopningslagstiftning i Spanien

Det är förbjudet att sälja dopningspreparat i Spanien och det är straffbart. Om det är förbjudet att inneha dopningspreparat i Spanien är helt beroende på innehavets mängd.


Av Ola Josefsson

Det är inte förbjudet att konsumera droger/dopningspreparat i Spanien om det bara är för eget personligt bruk. Myndigheterna anser då att det rör sig om så små mängder att det bara kan användas för personligt bruk. Om det däremot rör sig om en större mängd, är det underförstått att det inte längre bara kan vara avsett för personligt bruk och då blir straffbart.

Om polisen hittar en liten mängd dopningspreparat hos en person kommer inte personen att bli straffa. Polisen är däremot intresserad av vem det är som sålt preparatet, eftersom det är förbjudet att sälja.

Lagen säger att det är olagligt att ”elaborar, traficar, cultivar, facilitar, promover, favorecer el consumo”, det vill säga tillverka, framställa, langa, smuggla, handla med, odla, underlätta, främja eller ge upphov till eller gynna dopningskonsumtionen.

Spaniens största dopningshärva lades ned
En av Spaniens största dopningshärvor gick under kodnamnet ”Operación Puerto”. Svenska Magasinet berättade om den i september 2007.
Hjärnan bakom en av de mest omfattande dopninghärvor som skådats är spanske läkaren Eufemiano Fuentes från Murcia.
Utredningen omfattade 200 idrottare varav cirka 50 var cyklister
Trots detta delades inget straff ut, i Spanien är dopning inte straffbart.

I samband med gripande av Fuentes gjordes husrannsakan i lägenheter som tillhörde honom och hans kollegor och man hittade ungefär tusen doser anabola steroider, hundra paket med blod och maskiner att manipulera det och genomföra transfusioner.

Samtidigt som Eufemiano Fuentes har förnekat att han har sysslat med dopning har han sagt:
- Jag har behandlat fotbollsspelare, friidrottare och tennisspelare, det är flera namn som inte läckt ut.

Den franska tidningen Le Journal de Dimanche har pekat ut tennisstjärnan Rafael Nadal och fem spelare från Real Madrid som inblandade i dopningsaffären, något som förnekas av spanska myndigheter.

I konfidentiella dokument, som franska Le Monde tagit del av, finns många tecken på att fotbollsspelarna använt både bloddopning och anabola steroider.
Senare meddelade en spansk domstol att fallet läggs ner eftersom dopning inte är straffbart i Spanien.

Inga dopningstester vid bodybuilding
Sune Nordström vid tullen är dopningkontrollant inom Riksidrottsförbundet. Han säger till Sundsvalls Tidning att kroppsbyggare inte testas.
I oktober var det SM i bodybuilding i Västerås. Ingen av deltagarna genomgick någon dopningstest.
- Det var likadant när vi tävlade i Göteborg (i december red. anm.), säger Svenska kroppskulturförbundets ordförande Kenneth Johansson.

Den som åker fast för dopning blir avstängd under två år från tävlings- och föreningsaktivitet.
- Jag bedömer att det är ett 30-tal som stängts av under den senaste 20-årsperioden. De som är inblandade i härvan nu kommer att stängas av, säger Kenneth Johansson.