Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

Kära Läsare

När jag och reporter Ola Josefsson körde ut med decembernumret av Svenska Magasinet stötte jag på en man som visserligen såg lite tilltufsad ut, men som i övrigt hade passerat som vilken äldre man som helst. Inget iögonfallande. ”Där kommer ni!” ropade han till mig när jag kom in med en bunte tidningar till det där caféet i centrala Fuengirola


Inte heller det så annorlunda. Det är många som sitter på caféerna längs med kusten den 15:e och väntar på att vi ska komma med ett färskt nummer av tidningen.
”Har ni skrivit om mordet?” frågade han.
En lite ovanlig fråga dock.
”Jaee... Vilket mord menar du? Tänker du på den där uteliggaren som blev mördad med en yxa häromdagen?”
”Ja!” svarade han. ”Jag kände honom, han var svensk!”.
”Va!!” svarade jag och visste inte helt säkert om jag kunde tro på honom så där direkt. Men caféägaren intygade: ”Jodå, det var många av oss som kände honom”.

Sånt får en gammal kvällstidningsjournalist att gå igång på alla cylindrar. Ut till Ola i bilen. ”Ola, snabbt, ställ bara bilen här. Fram med block och penna! Det här måste du kolla på en gång!”
Ola, som är en hungrig reporter, högg betet direkt och bara någon timme senare hade han kollat fakta, ringt polis, myndigheter, kyrka, konsulat, ambassad och lite egna kontakter [som man alltid ska ha som en god reporter]. Något lite senare var nyheten ute på Svenska Magasinets hemsida, och en dag senare i Expressen, TT, och några svenska lokaltidningar.
Det är också därför vi har det stora genomarbetade dokumentet om de hemlösa bland vilka det finns ännu fler svenskar...
Det är journalistik.

Det är sånt vi i första hand ägnar oss åt här på Svenska Magasinet. Att skriva glättade låtsastexter om ”jättepositiva-mysiga-och sååå duktiga” småföretagare om de annonserar och som efter ett par månader tråkigt nog alltför ofta lagt ner sin verksamhet överlämnar vi åt andra.
* * *
Till februarinumret har vi ytterligare en mycket intressant grej på gång.
Tills dess fortsätter vi att rocka loss – med ålderns värdighet förstås! ;-)