Svenskamagasinet
WebAKTUELLA
TEMPERATURER

Costa del Sol
Click for Málaga, Spain Forecast

Stockholm
Click for Stockholm, Sweden Forecast


Malaga webcam
Málaga Webcam
Se Svensk TV

21 badstränder och hamnar får högsta betyg

Dags för ett dopp i Medelhavet. Stränderna utmed Solkusten får bra EU-betyg
Dags för ett dopp i Medelhavet. Stränderna utmed Solkusten får bra EU-betyg
14 stränder och sju fritidshamnar har fått blå flagg, EU:s utmärkelse och högsta betyg. Bara två stränder på Costa del Sol har hamnat på EU:s svarta lista vid den senaste klassificeringen. I övrigt är det fritt fram att bada i sommar


Av Ola Josefsson

Stranden vid Parador del Golf när flygplatsen och stranden Venus-Bajadilla i Marbella har hamnat på EU:s svarta lista. Här har man uppmätt alltför höga föroreningar i vattnet. I övrigt är Solkusten ett badparadis.

Över medelvärdet
Stränderna i övrigt längs Costa del Sol får gott betyg och ligger över medelvärdet på de uppmätta stränderna runt om i EU. Två stränder har fått anmärkningar, Pozuelo i Almuñecar och Playa del Cable i Motril. I övrigt är det en god rapport från EU meddelar Asociación Española de Educación Ambiental y del Consumidor (Adeac).
Den kommun längs Solkusten som blivit belönad med flest blå flagg är Benalmádena. Här har hamnen Puerto Marina samt stränderna Malapesquera, Bil-Bil och Fuente de la Salud fått bästa betyg.

478 blå spanska
Totalt kan 478 stränder i Spanien stoltsera med den blå flaggan, vilket är var sjunde av de totalt 3.106 officiella stränder som finns här i landet. Av alla Spaniens 560 fritidshamnar har 82 fått högsta betyget.
För de flesta av oss som reser på semester är ett friskt och rent badvatten att simma och leka i mycket viktigt. För den spanska turistnäringen är ett rent vatten viktigt för att locka turister.

Övervakar
Enligt svenska smittskyddsinstitutet bestämde man sig därför på 1970-talet inom EU för att övervaka och kontrollera badvattenkvaliteten för att skydda människors hälsa och miljön. Detta resulterade 1976 i en av Europas första miljölagstiftningar, the Directive 76/160/EEC on Bathing Water Quality.
Direktivet kräver att medlemsstaterna övervakar vattenkvaliteten på badplatser under badsäsongen och rapporterar resultat från regelbundna provtagningar till kommissionen.
Kommissionen samlar in alla resultat och producerar årligen en rapport för alla Europas badvatten. Den publiceras även som en Turist Atlas på Internet där det är lätt att se badvattenkvaliteten på den plats i Europa som man är intresserad av.
Du hittar informationen på: http://europa.eu.int/water/water-bathing/index_en.html


Solkustens fräschaste stränder och hamnar

Benalmádena:
Hamn: Puerto Marina
Stränder: Malapesquera, Bil-Bil och Fuente de la Salud.

Torrox:
Stränder: Ferrara, El Morche

Nerja:
Stränder: Torrecilla

Málaga:
Stränder: San Andrés

Marbella:
Hamnar: José Banús och La Bajadilla
Stränder: Río Verde och Guadalmina.

Vélez Málaga:
Hamnar: Caleta de Vélez

Fuengirola:
Stränder: Los Boliches
Hamnar: Fritidshamnen

Estepona:
Hamnar: Fritids- och fiskehamnen
Stränder: La Rada, El Cristo och El Padrón

Manilva:
Stränder: Sabinillas
Hamnar: La DuquesaEtt friskt och rent badvatten att simma och leka i är mycket viktigt för turistnäringen.
Ett friskt och rent badvatten att simma och leka i är mycket viktigt för turistnäringen.